רעיה שטראוס בן דרור
רעיה שטראוס בן דרור היא יזמית חברתית, פילנתרופית ואשת עסקים. היא בעלת חזון ויכולת ביצוע, הפועלת לחיזוק החברה בישראל. רעיה מניעה תהליכים גדולים ברחבי המדינה, תוך מעורבות אישית יוצאת דופן. היא חלוצה בעשייה פורצת דרך והצלחתה במיזמים אלה, מתווה דרך ליוזמות לאומיות מטעם המדינה. פעילותה הענפה, המקיפה מגוון עצום של תחומים, השפיעה לאורך השנים על עשרות אלפי בני אדם. רעיה היא דוגמא ומופת של אזרח המקדיש את חייו ומשאביו לקידום החברה הישראלית על מגזריה השונים, מהעצמתו של היחיד ועד להעצמת העם והמדינה.
רעיה שטראוס בן דרור נולדה בשנת 1940 לד"ר ריכרד והילדה שטראוס – מייסדי תשלובת המזון שטראוס. בני הזוג שטראוס הגיעו לארץ מגרמניה כיהודים ציוניים בשנת 1936 ונמנו עם מקימי נהריה, בה נולדה וגדלה רעיה, ובה היא גרה עד היום. היא רואה עצמה כממשיכת דרכם. רעיה חלקה יחד עם אחיה מיכאל את הבעלות בחברת שטראוס במשך שנים רבות, והיתה חלק מהצוות הניהולי הבכיר שלה, עד לפרישתה בשנת 2005 מתאגיד המזון. כיום רעיה מקדישה את עיקר זמנה ליזמות חברתית בישראל.

במסגרת מעורבותה רבת השנים בשטראוס, שמה רעיה דגש מיוחד על נושא ההתנהלות של עסקים משפחתיים. זאת אחרי שבמהלך כנס בירושלים נחשפה לנתון שלפיו רק 6% מבני הדור השלישי בעסקים משפחתיים מצליחים לשרוד ולהמשיך לקיים את העסק. היא יצאה לחו"ל כדי להרחיב את ידיעותיה בנושא, בין השאר בתוכנית לימודים שהשיקה במונטריאול-קנדה קרן גספה-בוביאן. מצוידת בידע, רעיה הביאה לשטראוס יועץ מיוחד לתחום עסקים משפחתיים שילווה אותה ואת אחיה מיכאל ובהמשך החליטה, כי זוהי שליחות להעביר את הידע למשפחות נוספות. לשם כך הקימה באוניברסיטת תל אביב את המכון על שמה לחקר עסקים משפחתיים, שפעילותו העמיקה והרחיבה את העיסוק בנושא בישראל.
בשנים האחרונות, עיקר המיקוד של רעיה הוא ביצירת התנאים לקפיצת מדרגה באיכות החיים בגליל המערבי, תוך טיפוח וקידום הנכסים הייחודיים של האזור. בין הפעילויות המרכזיות בהן רעיה מעורבת ניתן למנות קידומו ופיתוחו של המרכז הרפואי לגליל, שם היא משמשת כנשיאת עמותת הידידים, את הפיכת העיר נהריה לעיר המחוז המתקדמת של האזור באמצעות השקעה רחבה בחינוך והקניית כלים לצעירי העיר לשוק העבודה המודרני, פיתוח מרכז תעסוקה חדש והשקעה בספורט הימי, את קשת אילון – מיזם מוסיקלי בקיבוץ אילון המטפח את כיתות האמן הטובות ביותר בעולם בכלי קשת, את להקת המחול הקיבוצית – מלהקות המחול המודרני המובילות בעולם שרעיה היא הפטרונית שלה ואת בית לוחמי הגטאות – מוזיאון השואה הראשון בעולם, שבשנת 2025 חנך ביוזמתה תערוכה מיוחדת להנצחת שואת יהודי צפון אפריקה.
מאז אמצע שנת 2024, בעקבות מלחמת ה-7.10.23 רעיה הרחיבה את פעילותה לכלל אזור הגליל והחלה ליזום פעולות לשיקום ופיתוח הצפון לאחר נזקי המלחמה.
בנוסף, פעילה רעיה במגוון ארגונים חברתיים ארציים תוך התמקדות בשלושה תחומי עשייה מרכזיים:
- מתן הזדמנות לצעירים ובני נוער בסיכון ובסכנה – כגון בית השנטי, אחרי וצעירים בונים עתיד
- פעילויות לקידום האחריות החברתית והמנהיגות בישראל – כגון תכנית רבין למנהיגות של המרכז הבינתחומי, המכללה לאיכות השלטון, יוזמת יכולים נותנים, ארגון השומר החדש ועוד. בכלל זה רעיה נמנתה עם מקימי מ.ע.ל.ה – מנהיגות עסקים למען הקהילה
- אחדות העם היהודי – רעיה כיהנה במשך חמש שנים כחברת חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית וכיו"ר הגלובלית של תכנית שותפות ביחד. כיום רעיה שותפה לארגון ה-JFN והייתה ממקימי הסניף הישראלי של הארגון
פעילותה הציבורית ארוכת השנים של רעיה זיכתה אותה בשורה של פרסים ואותות:
- פרס רפפורט – מפעל חיים לאשה מעוררת השראה עונק לה בשנת 2019.
- דוקטורט לשם כבוד הוענק לה מאוניברסיטת תל אביב בשנת 2017.
- דוקטורט לשם כבוד הוענק לה מאוניברסיטת בן גוריון בשנת 2011
- דוקטורט לשם כבוד הוענק לה מהמרכז הבינתחומי במאי 2011
- דוקטורט לשם כבוד הוענק לה מאוניברסיטת בר אילן בשנת 2014
- רעיה השיאה משואה ביום העצמאות ה-62 למדינת ישראל בשנת 2010